Domagoj Pejić

Logo2

Domagoj Pejić dvadeset i jednu godinu bio je voditelj i novinar na Hrvatskome katoličkom radiju. Zbog želje da održi sjećanje na papu Ivana Pavla II. napušta stalno radno mjesto (ostaje kao honorarni suradnik HKR-a) te se posvećuje organiziranju hodočašća u Poljsku, tj.u Wadowice i Krakow.

U travnju 2004. godine, uoči 84. (i posljednjeg rođendana pape Ivana Pavla II.) kreće na pješačko hodočašće pod geslom ‘1000 km za Papu’. Kreće iz Zagreba te nakon 27 dana stiže u Rim. U kratkom susretu sa Svetim Ocem osobno mu prenosi dobre želje i čestitke hrvatskih vjernika.

Po povratku u Hrvatsku objavljuje hodočasnički dnevnik ‘Hvala, Sveti Oče’. Slijedećih godina objavljuje i knjige ‘Santo subito – sjećanje na Ivana Pavla II.’, ‘Dom pokraj Wisle’ te ‘Rođen sam u Wadowicama’.

Autor je i tri dokumentarna filma. Za prvi film ‘Hvala, Sveti Oče – cesta sjećanja’ dobio je treću nagradu u amaterskoj konkurenciji na festivalu katoličkog filma u poljskom Niepokalanowu. Film ‘Pozvali su ga iz jedne daleke zemlje’ snima u zavičaju Karola Wojtyle. I treći film ‘Karolu s ljubavlju’ snimljen je u Poljskoj. Za njega je Pejić na Međunarodnom festivalu kršćanskog filma ‘Magnificat 2015’ u Bjelorusiji dobio priznanje jer je film – kako stoji na priznanju – ‘rađen s osobitom ljubavlju prema sv.Ivanu Pavlu II’.

Tri godine u dvorani ‘Vijenac’ Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu povodom obljetnice smrti pape Wojtyle organizira večer sjećanja ‘Karolu s ljubavlju’. Diljem Hrvatske organizira više od stotinu predstavljanja svojih knjiga i promocija filmova.

Domagoj Pejić bio je i sudionik Međunarodne konferencije o utjecaju pape Ivana Pavla II. na hrvatsko društvo. Konferencija je održana u listopadu 2017. na Sveučilištu Ivana Pavla II. u Krakowu.

Osobno je upoznao i mons.Stanislawa Dziwisza, sada umirovljenog krakovskog nadbiskupa, dugogodišnjeg tajnika pape Ivana Pavla II. Kardinal Dziwisz Pejiću je uputio pismo u kojem stoji ‘da je Sveti Otac primio knjigu, da zahvaljuje za hodočašće i za potpis, da blagoslivlja i želi sretnu Novu godinu…’

Uz nekoliko posjeta Wadowicama i Krakowu, Domagoj Pejić posjetio je i brojna mjesta u Poljskoj koja su vezana uz život Ivana Pavla II; župu Niegowić, prvo mjesto pastoralnog djelovanja mladog svećenika Karola Wojtyle, Kalwariu Zebrzydowsku, središnje Marijansko svetište Krakovske nadbiskupje u kojem se začela Karolova pobožnost prema Isusovoj Majci, mjesto Zakopane u kojem je podignuta crkva u znak zahvale Majci Božjoj jer je Ivanu Pavlu II. sačuvala život prilikom atenntata, naselje Nowa Huta u kojem je nadbiskup Wojtyla gradio crkvu unatoč žestokom protivljenju komunističkih vlasti, središnje poljsko Marijansko svetište u Chezstochowi koje je imalo nemjerljiv utjecaj na životni put budućega Pape…