Poziv

Dragi prijatelji!

Prilikom jednog posjeta Poljskoj jedan mi je tamošnji svećenik rekao:

“Vi Hrvati niste svjesni koliko vas je Ivan Pavao II. volio. Mi Poljaci očekivali smo da će papa Poljak na svoje 100. apostolsko putovanje doći k nama i tako se oprostiti od svoje Domovine. No, on je odabrao Hrvatsku. Bio je to njegov izraz ljubavi i poštovanja prema hrvatskom narodu.”

Te riječi, osobno, neću nikada zaboraviti.

I sve njegove riječi upućene Hrvatima nemojmo nikad zaboraviti. Stoga vas pozivam da zajedno otputujemo u Poljsku te da mu i u njegovom zavičaju kažemo ‘Hvala!’. I ne samo njemu već i cijeloj obiteli Wojtyla: majci Emiliji, ocu Karolu i bratu Edmundu.

”Witam Wadowice!” (Pozdravljam Wadowice), posljednje su riječi na poljskom jeziku koje je u javnosti uputio papa Ivan Pavao II. A njegove Wadowice ne zaboravljaju taj pozdrav i mnoge druge geste te čuvaju uspomenu na svoga najpoznatijeg stanovnika.

Pozivam vas da u Wadowicama zajedno prošećemo središnjim gradskim trgom koji se ponosi imenom Ivana Pavla II. Zatim da obiđemo Muzej obiteljske kuće Wojtyla u kojoj je rođen mali Karol i u kojoj je umrla njegova majka. Zaustavit ćemo se uz zgradu Gradskog poglavarstva u kojoj je nekada bila osnovna škola koju je pohađao te otići do srednje škole ‘Marcin Wadowita’ koju je polazio. Put će nas odvesti i do o karmelićanske crkve u kojoj je kao desetogodišnjak primio škapular te do vojarne u kojoj mu je službovao otac. Dan ćemo završiti večernjom misom u crkvi u kojoj je kršten i kojoj se uvijek rado vraćao.

Ne, kroz Wadowice nećemo protrčati, nećemo žuriti. Imat ćemo dovoljno slobodnog vremena za mirno udahnuti zrak papinog rodnog grada. Opušteno i bez žurbe popit ćemo kavu i, naravno, pojesti kremowke u slastičarnici u koju je i on zalazio kao dijete i srednjoškolac.

Potom ćemo se uputiti prema Krakowu kojega je Ivan Pavao II. nazivao ‘svojim gradom’, ‘gradom svoga života’.

U dva dana boravka u ‘kraljevskom gradu’ posjetit ćemo wawelsku katedralu, obići  središnji gradski trg te prošetati uz zgradu nadbiskupije u kojoj je živio. Otići ćemo i u crkvu Sv.Petra u kojoj su vjenčani njegovi roditelji te prošetati do Jagelonskog sveučilišta na kojem je studirao. Protegnut ćemo noge do naselja Debniki i ući u podrum u kojem je mladi Karol živio s ocem nakon preseljenja u Krakow i u kojem je pronašao mrtvog oca nakon što se vratio s posla iz kamenoloma.

Uz posjet svetištu ‘Ne bojte se’ zaustavit ćemo se i na prostoru bivše tvornice Solvay u kojoj je radio tijekom nacističke okupacije. Pronaći ćemo vremena i za odlazak na vojno groblje Rakowicki. Pred grobnicom u kojoj počivaju njegovi roditelji i brat te djed i baka zapalit ćemo svijeću i izreći molitvu. Bit ćemo i na misi u crkvi Svetog Mikolaja u kojoj je krštena njegova majka Emilia.

 

Posjet Krakowu završit ćemo jutarnjom nedjeljnom misom u Svetištu Božjeg Milosrđa.

Sve informacije nalaze se na:

Bergman putovanja d.o.o.

Centar za postavke privatnosti

Necessary

Advertising

Analytics

Other